26/08 Papendorp doet aan ecologisch maaibeleid

Wat is ecologisch maaibeheer?

Bij ecologisch maaibeheer wordt minder vaak gemaaid en wordt het gemaaide gras pas na enkele dagen verwijderd. Dit gebeurt in onze parken, bermen, groenstroken en grasvelden. Door minder vaak te maaien, verandert de samenstelling van de berm. Zaden die in de natuurlijke zaadbank van de grond zitten, krijgen de kans om te groeien. Hierdoor groeien er meer verschillende soorten planten, wat weer meer insecten en dieren aantrekt. Door het maaisel enige tijd te laten liggen, krijgen insecten de kans om een nieuw onderkomen te zoeken. Dit helpt de natuur in balans te houden. Waarschijnlijk is het u dit jaar al opgevallen dat u veel meer kunt genieten van bermen en grasvelden vol met bloemen.

Wat kunt u verwachten?

  • In de lente en zomer zult u steeds meer bloemen zien. In de herfst kunnen de bermen er soms bruinig uitzien omdat sommige planten dan afsterven of in winterslaap gaan. Dit is normaal.
  • Wij maaien één of twee keer per jaar, afhankelijk van de locatie. Meestal wordt er in de zomer en herfst gemaaid, terwijl bermsloten tussen september en december worden gemaaid.
  • U zult meer insecten en kleine dieren zien. Kleine dieren zoals egels, fazanten, konijnen en anderen vinden beschutting in het hogere gras en er is voldoende voedsel beschikbaar. Ook ziet en hoort u meer insecten. Zij helpen bij het opruimen van groenafval en zetten gevallen bladeren om in voedingsstoffen voor planten. Ze spelen ook een rol bij de bestuiving van planten.
  • U zult ook meer planten zien. Planten krijgen de kans langer te bloeien en meer zaden te verspreiden, wat zorgt voor een grotere diversiteit aan planten en dieren in de berm.

Is de berm gevaarlijk?

  • Langs wegen en fietspaden wordt de eerste smalle strook van de berm gemaaid, zodat het verkeer geen last heeft van gras op de weg. Uitzichtpunten worden goed bijgehouden om ervoor te zorgen dat het gras niet over de weg groeit.
  • Vindt u een berm gevaarlijk, bijvoorbeeld omdat planten te hoog groeien en het zicht belemmeren? Meld dit dan bij secretariaat@papendorp.nl.

Deel dit bericht